Ungarns Rřde Guld

Ungarske Specialiteter

Ungarske Hvide Druer, vine, fehér bor


Hvide Druer

Der er en liste over nogle af Ungarns druer længere ner på siden.
- egenskaber og alternative navne eller dets modparter i andre lande.

her er nogle grønne druer:
Furmint - i Østrig kaldes de Mosler eller Zapfner og bruges i både tørre og søde vine
Szürkebarát - vi genkender det som Pinot Gris eller Pinot Grigio
Traminer - Gewurztraminer
Zeldveltelini - også kaldet Grüner Veltliner

Tak til Ungerska Viners Vänner

www.uvv.se

Klikke på billedet og læs på svensk.


Kort om ungarske hvide druer

Få ungarske druer i oprindelse:
Irsai Oliver - Grøn, et kryds af Pozsonyi og Perle af Csaba druer
Kéknyelü - grøn, ren ungarsk drue
Zenit grøn, krydser den ungarske Ezerjó og druen Bouvier
Zéta - grøn, blanding af Bouvier og Furmint
 

Furmint         Høj syre og kompleks smag, der giver tørre vine, men er mest almindelig i sød Tokajvin.                                                Zapfner Mosler

 

Ezerjó                                                  Høj syre giver både tørre og søde vine

 

Kövidinka                                             Let blød særskilte smag med lavt syreindhold              Dinka

 

Czerszegi Füzeres                              Tørre eller halvtørrede vine med krydret arom              Familie relateret med Traminer och Gewürztramine

 

Gewürztraminer                                   Parfumeret duft ofte rose. Gylden vin, fyldigt olieagtig med lavt syreindhold

 

Grüner Veltliner                                    Tør vin med duft af æble, pære, grapefrugt og krydderier.                                                               Zoltveltelini 

 

Moscatell                                              Sød eller halvsød. Krydret vin.                                                   Muscat

 

Sauvignon Blanc                                  Høj syre med grønne dufte brændenælder, stikkelsbær og hyldebær.  Aldrig lagret på eg tønder.

 

Welschriesling/Olasz Riesling              Neutral drue høj syre                      Italiensk Riesling men ikke at forveksle med Rhine Riesling 

 

Rhine Riesling                                      Gul-grøn farve til guld-gul ofte bleg. Påvirket af jorden.
                                                             Kan smage mineral, tjære, blomster, jord eller krydderier.
                                                             Som lagret, kan man få smagen af råolie.            Johannisberg Riesling. Hvid Riesling eller bare Riesling.

 

Chardonnay                                          Ofte lagret på egetræsfade . Duft af æble, pære eller citrus sommetider smøragtig duft efter opbevaring

 

Hárslevelu                                            Betyder linden blade En tør gul-grøn vin med krydret smag.

 

Leanyka                                               Blød hvid tør vin. Frostbestandig.

 

Szürkebarat        Bruges til både hvid og rosé vineVelsmagende og god syre        (Relateret til Pinot Blanc) Grauburgunder, Pinot-Grigio, Pinot Gris

 

Rieslingsilvani                                      Frisk og frugtagtig. Voksner ofte i køligere områder. Lav syre og med muscat.                                          Müller-Thurgau

Muscat Ottonel                                     Grøn gul vin dyrkes ofte for søde eller halvt søde vine. Frugt smag og lav surhed.    Muskotály

Juhfark                                                  Betyder  fårhale. Citrus smag med let salt og mineral.