Ungarns Rřde Guld

Ungarske Specialiteter

Ungarske Vinregioner og Druer


Druer og Vinregioner


Det er her jeg har fundet "Ungerska Viners Vänner".
http://www.uvv

Tusind tak til Lars og alle hans medlemmer at jeg har lov til at bruge deres hjemmeside.

Denne viden vil vi skal sprides til alle, der er nysgerrige og ønsker at vide mere om Ungarn på den nemme måde.


Nedenunder er de 22 vinregionerne. (Druer er beskrevet kort på sine egne sider.)

Billeder må I kigge på her:
http://www.uvv.se/?page_id=13

Her byder billedet på en anden vise med tekst....


 


Ászár-Neszemély

Vinmarkerne i denne region er beskyttet på bjergsiden af Bakony, Vértes, Gerecse, Pilis og Visegrádi bjergene i højlandet terræn. Området har sin nordlige grænse i Donau nordvest for Budapest, og der er meget smukt og det inviterer til turisme. Vin er blevet dyrket i området siden romertiden.

I løbet af det 18. århundrede blev vinene i området bredt fordelt og værdsat. I den sidste del af det 19. århundrede steg også berømmelse internationalt gennem modelvinmarker som Aszár og Eszterhásy-Csákvárs succeser. 

Jordbunden består af sand og løs jord og dyrkede druer er Chardonnay, Ezerjó, Füszeres, Traminer, Hairlevelu, Leányka, Muscat Ottonel og Cabernet Sauvignon.

 

 


Csongrád

Regionen ligger i det sydøstlige Ungarn nær byen Szegred på Tisza og Köros floder. I denne region er produktionen af bordvin den mest betydningsfulde. Produktionen er arkaisk og går tilbage til middelalderen. Vinene dyrkes på sandjord. Overfladen er 2330 hektar, og klimaet er meget tørt med masser af solskin. De dyrkede vinmarker er: Kövdinka, Zweigelt, Italienske Riesling, Kadarka og Kékfrankos.


Badacsony

Området ligger på nordsiden af Balaton-søen med byen Tapoica som centrum. Kombinationen af vulkanske jord og nærhed til Balatonsøen giver yderligere særlige betingelser for vinproduktion, hvor alle sanser kommer til deres ret. Smukke omgivelser, der tiltrækker mange turister såvel som kunstnere. Overfladen er 1790 hektar, og klimaet er middelhavslignende med meget solskin kombineret med nordvind. Voksne vine er italienske Riesling, Szürkebarát, Kéknyelu, Ottonel Muscat. Szürkebarát er den mest berømte - en aromatisk, harmonisk rund vin med et højt alkoholindhold.


Balatonboglár

Området findes på den sydlige del af Balaton-søen. Området har en bred vifte af kvalitetsvine. De champagne-lignende vine, der produceres her, betragtes som de bedste i landet. Med nærheden af den badvenlige side af Balaton er denne region besøgt af mange turister. Overfladen er 2820 ha og har et stabilt klima. Vinmarkerne i området er italienske Riesling, Gule Muscat, Chardonnay, Cabernet, Merlot og Kékfrankos.
 


Balatonfelvidék

Denne region er beliggende nord for søen Balaton og støder op til Badacsony vinregionen. Meget frekventeret af turister og kunstnere. Området er bjergagtigt og opdelt i to dele. I "Da Bibere", som betyder - jeg vil have noget at drikke - kan matche de besøgende, der kan lide at smage de udsøgte vine. Området omkring Káli-bækkenet inviterer til pittoreske kroer, kirker og vinkældre. Overfladen er 1508 hektar, og klimaet er Middelhavet og meget solrigt.


Balatonfüred-Csopak

Området er meget smukt beliggende på den nordlige Balaton strand med mange turister, der både elsker vin og det sunde vand. Balatonfüred er området med mere magtfulde vine med det rigtige alkoholindhold, mens Csopak har vine, der er lettere, men med stor buket. Området er 2100 hektar, og klimaet giver meget sol, der fremmer vinproduktion. Dyr druesorter er italienske Riesling, Furmint og Rieslingszilvány. Den første drue giver en let krydret vin med en rund smag. Furmint giver en vin med syre og noget sukkerindhold. Rieslingszilvány giver en intens aroma og en blød behagelig smag.


Balatonmelléke

Regionen er beliggende sydvest for Balatonsøen og er ofte besøgt af turister. Flere termiske bade ligger i omgivelserne. Flere vinkældre i nabolaget vidner om, at vinkulturen på bjergene i Zala dateres mere end 100 år, og vinene har en udsøgt kvalitet. Vinkældre blev bygget af tømmer, der var sammenføjet med ler fra både indvendig og udvendig. Desværre er der kun få af dem tilbage i regionen i dag. Området i områder er 1623 hektar, og klimaet er mildt og fugtigt. Druer dyrkes er Olasz Riesling, Rizlingzilvani, Zöld Elelini, Red Tramini, Chardonnay, Kékfrankos, Zweigelt og Porto. Vine i regionen er aromatisk og har en sund syre, og de vokser i løs jord.


Bükkalja

Bukkalja ligger nordøst for distriktet Eger og er beskyttet af Bükkabergen i nord. Området er 1590 hektar. Der er masser af gamle vinkældre i området. Klimaet og jorden her favoriserer produktionen af hvide vine hovedsagelig fra den italienske Riesling drue. Kékfrankos og Leányka dyrkes også her, som giver lysere røde vine end dem fra Eger.


Eger

Eger er et vinområde og en by i det nordøstlige Ungarn. Byen Eger har 56.000 indbyggere og er en af landets smukkeste barokke byer beliggende i et rullende landskab mellem Matra og Bükkbergen.
Eger vinområde har et areal på 5 160 hektar. Regionen er kendt for sine røde vine. Vinkældre i den såkaldte. Den "smukke vinkvinde dalen" er meget populær blandt turister. Her er den velkendte vin Egri Bikavier (Bulls Blood of Bull - som er eksportnavnet). De druer, der indgår i denne vin, er Kadarka eller Kékfrankos (Blue France) samt Cabernet, Merlot og Képposto. Den får sin karakteristiske buket efter mange års opbevaring i træfat. Også hvidvin af en italiensk riesling drue og en svagt sød og frugtagtig hvidvin af Leányka druen er præsenteret her.


Etyek-Buda

Etyek-Buda er en vinregion beliggende ca. 50 kilometer vest for Budapest. Området kalder sig Budapests vingård. Vin er blevet dyrket i området i århundreder, og du har forfædre, der strækker sig til det 14. århundrede. Allerede her produceres basvine, som dannede grundlaget for de berømte Törley-vine. I løbet af det 18. århundrede flyttede en række tyske familier ind og begyndte en rigtig dyrkning. Vinmarkerne langs bjergene og Donau-strande inviterer til omfattende vinturisme. Regionens popularitet nyder godt af de storslåede omgivelser og nærheden til Budapest. Jorden er løs jord og ler. Her dyrkes Chardonnay, italiensk Riesling, russisk Riesling, Sauvignon Blanc, Cabernet Franc, Pinot Noir og Merlot.


Hajós-Baja

Vinområdet kan findes øst for Donau i det sydlige Ungarn. Distriktet har røde vine af høj kvalitet og er kendt som et turistmål. Vinbesøgene kombinerer både ungarsk og schwabisk køkken og gæsterne får en uforglemmelig oplevelse. Overfladen er 1710 hektar, og klimaet er meget tørt, især om sommeren. Der er risiko for frost om vinteren. Druer dyrkes er italienske Riesling, Riesling, Chardonnay, Kadarka, Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc og Sauvignon. Især Kadarkavinerna er udsøgt.


Kunság

Dette er Ungarns største vinregion beliggende i den sydlige del af den store ungarske slette mellem floderne Donau og Tisza. Området har sloganet "Vin til alle". Vinen vokser på sandjord, og her dyrkes hovedsagelig lyse hvide vine og rosévine, men også lettere rød. Området er 28930 hektar, og klimaet byder på varme somre og tørre vintre. Her dyrkes italienske Riesling, Ezerjó, Kövdinka, Kadarka, Kékfrankos. Køkkenretter giver milde søde vine, og Kadraka giver rubinerøde, krydrede og aromatiske vine.


Mátraalja

Mátraalja er et vinområde, der ligger vest for Eger og beskyttet af Matra-bjergene i nord. Området har et areal på 7.100 hektar. Det er Ungarns historisk største vinområde. Vinhandelen startede i det 15. århundrede. Hvidvin produceres for det meste. Druerne Muscat, Olasz (italiensk) Riesling, Kádarka og Hárslevelu. Udenlandske vinavlere har bragt i Chardonay, Sauvignon Blanc og Semillond druer. Berømte vine fra området er Dunavar of Pinot Gris eller Chardonnay samt Szoke of Chardonnay.


Mecsekalja

Mecsekalja ligger i det sydlige Ungarn mellem Villány og Szekszard. Pecs er centralt i området, der byder på en blanding af ungarsk, kroatisk og swabisk kultur. Området har meget gamle vin traditioner, lige siden antikken og siden 1800-tallet er der også produceret mousserende vine her. Overfladen er 633 hektar, og klimaet er middelhavet med nordvind. varme somre, milde vintre og masser af sol. Vine dyrket er Cirfandli, italienske Riesling, Chardonnay og Furmint. Cirfandli er en karakteristisk vin til regionen, blomstret, krydret og med et højt alkoholindhold.


Mór

En lille region af dyrkning mellem de to bjerge Vértes og Bakony vest for Budapest. Romerne introducerede vinavl i regionen. Kappucine munke såvel som tyske indvandrere har bidraget til vinkulturen.
Ezerjó er en gammel rig ungarsk drue. Da det kom til området i 1700'erne, blev det en vellykket sammenhæng mellem drue, klima og andre vækstbetingelser. Vin fremstillet af druen er efterfølgende blevet raffineret, og i 1800-tallet voksede områdets betydning og berømmelse. Jordbunden er dolomitsten og kalksten grus blandet med løs jord og sand. Druer dyrket er Ezerjó, Traminer, Királyeánka, Chardonnay, Rieslingsilvani (Müller-Thurgau).


Pannonhalma-Sokoróalja

Regionen ligger syd for byen Györ. Helgonkungen Stefans dokument om grundlæggelsen af Benediktin Pannonhalma kloster er den første omtale af vingård i området, og romerne kom her allerede i 996. Italienske og franske indvandrere samt religiøse ordrer har senere spillet en rolle for vingården. I dag dyrkes næsten udelukkende hvide vine på Pannonbergs skråninger. Jorden er brun skovjord, løs jord og sand. Druer dyrket er Chardonnay, Királyeánka, italienske Riesling, Riesling, Szürkebarát (Pinot Gris) og Tramines.


Somló

Somló ligger i det vestlige Ungarn mellem Balaton og den østrigske grænse. Det er et lille område og har lejlighedsvis været kendt som Tokaj. Vinen er speciel, og ifølge en forfatter fortjener den at blive nydt alene, i modsætning til andre vine, der fortrinsvis er berusede i selskab. Jordbunden består af vulkansk jord og løs jord, der dækker brun skovjord. Overfladen er 830 hektar, og klimaet er blæsende og varmt, selvom solen ofte skinner. De vingårde der dyrkes her er Furmint, Italian Riesling, Hárslevelu. Renriesling og Juhfark (fårens hale).


Sopron

Sopron ligger vest for Ungarn og grænser mod Østrig. Mange turister besøger det. fordi det ligger ved søen Fertö. Vin blev allerede produceret i området af kelterne, og produktionen er fortsat. Næsten hver landmand har vinfremstilling og sin egen vinkælder. Forskellige funktioner er blevet hængt op for at vise, hvilke vine der sælges, for eksempel et hvidt bånd eller et rødt bånd, hvilket angiver, hvilken vin der sælges i vinkælderen. Området er 1670 hektar, og klimaet har en lille alpine karakter. Mild vinter, frostfri forår, kold og regnfuld sommer og solrig efterår med muligheder for sen høst. Vine i regionen er for det meste lavet af Kékfrankos.


Szekszárd

Området er beliggende i det sydlige Ungarn vest for Donau og har Szekszard som sin vigtigste by. Det siges, at Schubert blev inspireret af Szekszards røde vine, da han skrev sin berømte fløjtekvintett. Også Franz Liszt, Pope Pius IX og Zoltan Kodály fortæller om de gode vine fra nabolaget, der også kaldes Szekszards Bulls Blood. Området er 2210 hektar, og klimaet er mildt med lange vintre, men ekstremt tørre somre med masser af sol. Eksempler på vinavlere fra området er Zoltán Heimann.


Tokaj-Hegyalja

Tokaj er en provinsby beliggende i det nordøstlige Ungarn og beskyttet af den karpateriske bjergkæde. Store dele af området er dækket af et lag af vulkansk støv. Klimaet i denne del af Ungarn består af kolde vintre og varme somre lang fugtig og solrigt efterår. Klimaet kombineret med vulkansk jord betyder, at Tokaj har de ideelle betingelser for at lave søde vine. Derfor er Tokaj i dag et af Ungarns mest berømte vinkvarterer og har et areal på 5880 hektar.

Der dyrkes fire forskellige druer: Furmint, Hárslevelu, Sárga Muskátaly (Musct Lunel) og Zéta, som er et kryds mellem Furmint og Bouvier. Furmint og Hárslevelu er de klassiske Tokaj druer.

En kombination af topografi og klima skaber gunstige betingelser for, at druerne kan angribes af rød rot (aszú). Det er hovedsageligt det lange og milde efterår, hvor nætterne er fugtige og dagene varme, hvilket skaber gode betingelser for rød rot. Selvom vin er produceret i tusinder af år i området, var det kun i det 17. århundrede, at Tokaj blev kendt for sin højklasse Tokaj Azzú. Et dokument blev fundet dateret 1650, at det var blevet fremstillet aszú i byen Sárospatak. På det tidspunkt var det de mest ædle familier, der ejede og producerede vine.

Tokaj har forskellige vintyper, og 50-60% af høsten bruges til tørre og halvtørrede vine, Száraz fra druen Furmint og Tokaj. Tokaj er dog bedst kendt for sine søde vine, Tokaj aszú, som er opdelt i forskellige klasser afhængigt af hvor meget rest (% restsukker) er i vinen. Sukkerindholdet er angivet i betegnelsen puttonyos og er nummereret mellem 3 - 6 (6-18% restsukker) afhængigt af sukkerindholdet. Jo højere tallet er, desto højere sukkerindhold. Det betyder, at vine har en lang holdbarhed og kan drukke 80-90 år efter høst, men de fleste vine vil komme i deres egen efter 10-25 år.

Der er to Tokas, der indeholder mere sødme end klasse 6, og disse er Tokaj Aszú Essencia (mere end 18% restsukker) og Tokaj Essencia (40-70% restsukker). Disse produceres kun i usædvanligt gode år. Den sjældne Essencia er lavet af det must, der er naturligt ekstraheret i løbet af den tid, hvor de azurblæste druer blev opbevaret og ventede på, at de blev knust og tilsat til basisvinen. Det er så sødt, at det tager mindst 10 år at gæring og nogle gange kun har 2-5% alkohol.

Tokaj Szamorodni (som vokser) er en anden vin fra Tokaj, som anvender både rod angrebne druer og andre. Vinen varierer fra år til år, hvilket betyder, at vinen kan være fra tør til sød. Tokaj Szamorodni med fordel anvendes som et apertifvin.

 OBS ...

Bemærk at der ikke står  "puttonyos" på de nye Tokai-vinene.

Botrytis-inficerede vine fremstilles i en række traditionelle typer:

Tokaji szamorodni (Kan være tør eller sød (Ungarsk száraz eller édes)

Tokaji Forditás

Tokaji Máslás

Tokaji Aszú

Tokaji Aszú Esszencia

Tokaji Esszencia (Nectar)

hvor sidstnævnte tilhører verdensleder blandt søde dessertvine.

 

 


Tolna

Tolna ligger omkring 150 km syd for Budapest på den vestlige side af Donau. Den udsøgte natur giver området både udsøgte hvide og røde vine. Området går tilbage til tyske bosættelser flere hundrede år tilbage i tiden og har sit vincenter i Györköny med mange vinkældre. Overfladen er 2180 hektar, og klimaet har milde vintre og tørre somre med masser af sol. Druer dyrket er Chardonnay, italienske Riesling, Rieslingsilvany, Kadarka, Kékfrankos, Zweigelt og Merlot.


Villány

Villány er beliggende i den sydlige del af Ungarn ved grænsen til Kroatien. Her fremstilles elegante vine, og det er en af Ungarns mest berømte regioner. Folkets gæstfrihed og tidligere termiske bade i Harkány tiltrækker også turister. Overfladen er kun 1770 hektar, og klimaet har varme somre og milde vintre med masser af sol. Druer dyrkes er Kékporto, Kékfrankos og Cabernet Sauvignon - med mørk, robust og krydret smag. Harslevelu, italienske Riesling og Leányka dyrkes også her. Berømte dyrkere er Gere og Bock.