Ungarns Rřde Guld

Ungarske Specialiteter

Magyar paprika/ungarsk paprika


Paprika

Paprika er lidt mere en “kun tørred”

 Mange navn paparikaerne har de fået er efter hvordan de ser ud.

Kirsebærs paprika ligner et kirsebær, æble paprika ligner et æble, tomat paprikaen en tomat mv.

 Den tørrede paprikaen som man bruger til paprikapulver har en dyb rød farve, meget aroma og det føles som om det er fedtet. Det er paprikaolie, der er bevaret i frugten, hvilket giver den dess konsistens og specielle doft.

 De paprikafrugter som bruges til krydderi indeholder meget C-vitamin. Det opdagade Albert Szent-Györgyi år 1932 og som blev Ungarns Nobelpristagare 1937. Det mængde af C-vitaminet som findes i krydderiet er mere end det som findes i citronsaft/vægt

 Når paprikaen kom til Europa på 1500-talet med Christopher Columbus brugtes den som en prydplante i rokokohaver. Men i Sydmexico, der var 20-talet forskelige planter, hvor de oprindeligt kommer fra brugtes de som krydderier og som medicinalplante.

 Paprikaen kom til Ungarn på 1600-talet. Men først på 1800-talet begynde man at spise dem. I 1950'erne lancerer Ungarn sin paprika ud i verden ved hjælp af bland andet turisme og på den måde bliver Ungarn kendt for sit Røde Guld.

 Et gammelt ungarskt? talemåde siger at "En god paprika brænder to gange".

 I hjemmelavet hennapulver kan man bruge paprikapulver for at give håret en rødlig tone når man farver det.

Billedet byder op til dans...